Hoe IIS installeren op Windows XP Home?

Trefwoorden: Internet Information Services, webserver, XP , home
Windows XP home edition en Windows XP Professional zijn in feite twee stukken software die hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de home edition meestal iets goedkoper is en (volgens Microsoft) bedoeld is voor de gewone thuisgebruiker. Om dit argument kracht bij te zetten, heeft Microsoft een aantal zaken uit de home edition gehaald die je wel in de Professional zal aantreffen. Functionaliteiten die de normale PC gebruiker, volgens Microsoft, niet nodig zal hebben. We spreken hier dan over zaken als aanmelden op een groot netwerk en het installeren van Microsoft haar webserver IIS (voluit Internet Information Services).

Wanneer je de cd-rom van Windows XP home edition in je PC steekt en zoekt naar IIS, zal je deze inderdaad niet vinden in het menu. Via dit artikel zal ik aantonen dat het echter wel mogelijk is om Internet Information Services te installeren en te gebruiken als je Windows XP Home Edition op je PC hebt geïnstalleerd.

De mensen die dit artikel zoeken, zullen hoogstwaarschijnlijk wel weten waarom net IIS te installeren. Voor zij die het niet weten: IIS is de eenvoudigste manier om snel ASP (Active Server Pages) uit te voeren op je PC. Wanneer je ASP pagina's wil uitvoeren, dien je te beschikken over een webserver. Klinkt duur, is het niet: IIS. Wanneer je gewoon een paar projecten of scripts wil testen, moet je dus niet naar een host gaan zoeken. IIS zal je hierin voldoende kunnen bijspringen.

Genoeg randinformatie, nu de feiten

Alvorens we kunnen beginnen, dien je een aantal bestanden aan te passen en aan je Windows-installatie toe te voegen, we overlopen ze stap voor stap:

 1. Sysoc.inf

  Dit bestand kan je vinden in de map inf in de installatiemap van Windows. Bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf.

  Wanneer deze map niet op je PC lijkt te staan, moet je de verborgen bestanden en mappen weergeven. Dit kan je doen door de map c:/ te openen en dan uit het menu Extra de optie Maptopties... te kiezen. Klik nu op het tabblad Weergave en zoek daar naar de regel Verborgen bestanden en mappen. Vlak daaronder zie je de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven staan. Duid deze gewoon aan, klik op . Nu zou je de map wel moeten kunnen vinden ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/1.png


  Open dit bestand met een plain text editor. Notepad (kladblok), welke bij Windows wordt geleverd, is reeds ruimschoots voldoende. Zoek dan in dit bestand naar devolgende regel (dit is standaard regel nr. 11):

  CODE
  1. iis=iis.dll,OcEntry,iis.inf,hide,7


  Pas in deze regel 3 dingen aan, zodat je deze krijgt:

  CODE
  1. iis=iis2.dll,OcEntry,iis2.inf,,7


  Als je dit gedaan hebt, kunnen we verdergaan met stap 2.

 2. Hulpbestanden_IIS.rar

  Omdat we iets willen toevoegen aan je Windowsinstallatie wat zich standaard niet op je PC bevindt, noch op je CD van Windows staat, moeten we een aantal bestanden toevoegen. De bestanden die je nodig gaat hebben, staan reeds verzameld in een gecomprimeerde map. Deze kan je uitpakken met behulp van een tool als WinRAR, welke je in de linksectie hier op Multidesk.be terugvindt. De gecomprimeerde map kan je downloaden op dit adres.

  Pak de map uit op een locatie naar keuze (bijvoorbeeld c:/ zodat je de map c:/IIS krijgt ;)). Open de locatie waar je de bestanden zonet hebt uitgepakt en tref daar 2 files en 1 folder aan.

  • Het bestand iis2.dll verplaats je naar de map system32/setup welke je terug kan vinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/system32/setup).
  • Het bestand iis2.inf verplaats je naar de map inf welke je kan terugvinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf). Dit is net dezelfde map als waar je bij stap 1 het bestand Sysoc.inf bent gaan zoeken en bewerken, het kan dus goed zijn dat deze map nog open staat op je PC ;).
  • De map bestanden laat je gewoon staan, deze hebben we later nog nodig.


  Tijd voor het echte werk...

 3. De eigenlijke installatie van IIS

  De eigenlijke installatie van IIS is niet zo heel moeilijk. Ga naar Start->Configuratiescherm en dubbelklik daar op het icoontje Software. Er opent zich een venster waar je een overzicht krijgt van programma's die je op je computer hebt geïnstalleerd.

  In de balk aan de rechterkant van het venster, klik je op het derde icoon (Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen). Windows gaat nu nakijken welke onderdelen geïnstalleerd werden. Als alles goed gaat, krijg je na een tijdje een venster als dit te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/2.png


  Scroll een beetje naar beneden tot je een grijs vakje met een vinkje met de tekst Internet Information Services (IIS) tegenkomt. Selecteer deze regel (blijf van het vakje met het vinkje af!) en klik op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/3.png


  Op dit scherm kan je eventueel extra zaken aanvinken die je graag mee zou willen installeren. Natuurlijk vergt dit wat extra schijfruimte en is dit niet altijd nodig ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/4.png


  Er zijn wel 2 dingen die je in je achterhoofd dient te houden:

  1. Vink NOOIT de SMTP-service aan!!! Doe je dit toch, bestaat de kan dat IIS niet zal werken.
  2. Als je gebruik wenst te maken van de FrontPage 2000-serverextensies kan het zijn dat je een CD-ROM van Windows 2000 server nonodig hebt.


  Nadat je hebt beslist welke onderdelen je wenst te installeren, gaan we voort met de eigenlijke installatie. Klik op en in bovenliggende venster dat nu actief wordt op . De installatie zal nu beginnen en alles lijkt goed te gaan...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/5.png


  ... tot plots (6) ...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/6.png


  Windows zegt je dat je de CD-ROM van Windows 2000 server nodig hebt. Geen angst, ook hiervoor hebben we een surrogaat. Herinner je je die bestanden nog die we daarstraks uitgepakt hebben? Die gaan we gebruiken als CD-ROM ;).

  Klik op . In het venster dat opengaat, klik je op . In het venster dat opengaat, blader je naar de map waarin je de bestanden hebt uitgepakt. Je kan weten of je in de juiste map zit, doordat het lijkt alsof er slechts één bestand in deze map staat. Als dit het geval is, klik je op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/7.png


  Nu dit gebeurt is, kunnen we de installatie verder zetten. Druk op zoals aangegeven op de afbeelding hieronder.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/8.png


  Elke keer je een melding krijgt dat je een Windows 2000 server in je computer dient te steken, herhaal je de vorige stappen ( -> map & bestand zoeken -> -> ).

  Geen schrik als je deze melding een aantal keren voorgeschoteld krijgt, dit is volkomen normaal. Wanneer alles succesvol verlopen is, zou je dit scherm moeten te zien krijgen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/9.png


  Klik op en herstart hierna je computer zodat we hierna kunnen verdergaan met de laatste stap.

 4. Het configureren van Internet Information Services

  Ga naar Start->Alle programma's->Administrative Tools en open Internet Services Manager.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/10.png


  Deze toepassing ziet er zo uit:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/11.png


  Klik nu eenmaal links op de regel met de asterisk (*) die gevolgd wordt door de naam van je PC (deze regel is dus 9/10 anders op jouw pc).

  Het venster zal nu bijgewerkt worden en je zal zien dat er slechts 1 van de 2 websites wil draaien op je server.

  Probeer de tweede website niet actief te krijgen, want dit zal toch niet lukken ;).

  Klik nu rechts op diezelfde regel als daarnet en kies Eigenschappen uit het menu.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/12.png


  Dit venster gaat nu open:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/13.png


  Klik daar op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/14.png


  Ga nu naar het tabblad Directory Security...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/15.png


  ... en klik daar nogmaals op . Een nieuw venster opent zich:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/16.png


  Ook daar klik je op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/17.png


  ... waar je op klikt om dit venster te openen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/18.png


  Een klik op zorgt ervoor dat dit venster zich opent:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/19.png


  Klik op om alle gebruikersaccounts die aanwezig zijn op je computer te tonen, dit zijn er meer dan je in eerste instantie zou vermoeden ;).

  Selecteer nu de gebruikersnaam waar je mee bent ingelogd. Als je op jouw PC niet hoeft in te loggen, is de gebruikersnaam de naam die je op hebt gegeven bij de installatie van Windows. Voor mij is de naam Multidesk.be.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/20.png


  Klik op OK als je zover bent om terug te keren naar een venster dat je voordien reeds hebt gezien, maar wat nu ingevuld is ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/21.png


  Klik nogmaals op ; je krijgt nu dit venster (terug) te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


  Navigeer je weg terug door alle vensters door enkele malen op te drukken tot je terug in het hoofdvenster van IIS bent.

 5. Je website configureren

  Typ in de adresbalk van je browser hetvolgende adres in:

  CODE
  1. http://localhost


  Vergeet de http:// niet ;).

  Druk op Enter. Normaal gezien krijg je nu deze pagina te zien (inclusief pop-up) (http://localhost/localstart.as).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/23.png


  Ga nu terug naar het hoofdvenster van IIS (Start->Alle programma's->Administrative Tools->Internet Services Manager) en klik rechts op Default Website. Uit het menu kies je weer de optie Eigenschappen. Ga ook hier naar het tabblad Directory Security en herhaal de stappen die je hierboven al hebt gedaan ;).

  Als je met dit alles klaar bent, kan je ook nog best even het tabblad Home Directory (bij de eigenschappen van de default website) langsgaan. Ik heb ervoor gekozen om het adres van de webroot (Local Path) aan te passen. Vergeet ook zeker niet het vakje bij Script Source Access aan te vinken ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/24.pngVoila, alles zou moeten werken nu. Mocht je nog vragen en/of problemen hebben, plaats dan gerust een draadje op een van onze forums, daar zijn ze voor ;).

Als je nog aanvullingen hebt of je denkt iets te weten wat anderen kan helpen, gebruik dan de reactiemogelijkheden hieronder. Voor vragen dien je een topic te plaatsen op onze forums. Omdat er in het verleden enorm veel reacties kwamen i.v.m. problemen en dit het artikel onoverzichtelijk maakten, zullen de crewleden deze reacties verwijderen.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zaterdag 15 mei 2004 om 21:15 en werd sindsdien 161828 keer gelezen.


Bericht geplaatst door een gast op woensdag 15 september 2004 om 22:57:11.
Super geweldige uitleg !!
ik heb nog een probleem: als ik in internet explorer 'http://localhost/' typ dan krijg in error 403 (verboden) ipv de error 500
Hij geeft aan dat je niet gemachtigd bent om de pagina te bekijken !
Hij blijft ook een fout aangeven bij de administration web site: activiteit is gestopt.
Heb ik iets belangrijk overgeslagen ?
kan het kloppen dat ze bij de anonieme toegang een wachtwoord vragen ?
alvast heel hard bedankt
B
Bericht geplaatst door Dendeze op donderdag 16 september 2004 om 11:37:41.
Dendeze's avatar
Multiviteit: 1695

http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


heb je daar toevallig een wachwoord ingegeven?
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 23 september 2004 om 01:44:36.
Hoi,

Ik ben deze instructies gaan volgen en gaat helemaal goed met het installeren, maar als ik naar adm. tools ga zie ik de Internet Services Manager niet staan, en kan deze nergens vinden.
Weet iemand hoe ik dit kan oplossen ?

Bedankt !!
Wendy
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 24 september 2004 om 20:43:31.
Kan iemand anders door mijn ip in te tikken ook de site zien ?
Bericht geplaatst door een gast op zondag 3 oktober 2004 om 13:26:27.

Dixit

Gast (op 24/09/2004 20:43:31) zei:
Kan iemand anders door mijn ip in te tikken ook de site zien ?


Ja, dit is perfect mogelijk... Wat het natuurlijk ook veel minder veilig maakt.
Je kan 'n firewall installeren, die alle toegang tot poort 80 op je eigen pc weigert.

mvg,

Tom D'hoore aka Netfreaky
http://www.netfreaky.be
Bericht geplaatst door een gast op zondag 3 oktober 2004 om 13:28:35.

Dixit

Dendeze (op 16/09/2004 11:37:41) zei:

http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


heb je daar toevallig een wachwoord ingegeven?


Je mag daar helemaal geen wachtwoord ingeven!
Standaard staat er een geëncrypteerd wachtwoord, dat je ook moet laten staan.

Het komt hoogstwaarschijnlijk omdat er gebruik gemaakt werd van de uitgebreide beveiliging op NTFS-niveau...

mvg,
Tom D'hoore aka Netfreaky
Bericht geplaatst door een gast op zondag 7 november 2004 om 20:02:04.

Dixit

Gast (op 15/09/2004 22:57:11) zei:
Super geweldige uitleg !!
ik heb nog een probleem: als ik in internet explorer 'http://localhost/' typ dan krijg in error 403 (verboden) ipv de error 500
Hij geeft aan dat je niet gemachtigd bent om de pagina te bekijken !
Hij blijft ook een fout aangeven bij de administration web site: activiteit is gestopt.
Heb ik iets belangrijk overgeslagen ?
kan het kloppen dat ze bij de anonieme toegang een wachtwoord vragen ?
alvast heel hard bedankt
B


ik weet wel dat als je een 403 krijgt en je hebt geen standaardpagina ingesteld of geen default.htm hebt je directory browsing moet toelaten anders zegt die dat ook!

Dat van de administration website weet ik niet!
Bericht geplaatst door een gast op zondag 21 november 2004 om 21:55:19.
goede beschrijvingen uiteindelijk niet zo moeilijk om aan de praat te krijgen.
Blijkt nu dat ik eigenlijk IIS 6 nodig heb. Geen idee waar ik die kan vinden?
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 23 november 2004 om 10:57:04.
De omschreven instalatie gaat helemaal zoals beschreven.
Toch gaat het fout op het moment dat ik ://localhost/
in de browser intoets. Ik krijg de melding http - fout 500- interne server fout

IIS is geinstalleerd en geconfigureerd zoals u aangaf...
Zou u mij kunnen vertellen wat ik fout gedaan heb?
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 1 december 2004 om 18:01:45.
Als ik http://localhost intyp dan blijft het scherm gewoon wit, wat heb ik fout gedaan?
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 2 december 2004 om 16:53:05.
Ik heb net hetzelfde probleem als hierboven. Als ik http://localhost/ intyp krijg ik http-fout 500. Heeft dit mss iets met de instellingen van de firewall of antivirus te maken? Want voor de rest heb ik de installatie gevolgd zoals u het heeft aangegeven.
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 2 december 2004 om 20:39:08.
Ik heb dus ook dat probleem en het zou dringend moeten worden opgelost want moet een website maken als examen en heb het echt nodig


Ik heb net hetzelfde probleem als hierboven. Als ik http://localhost/ intyp krijg ik http-fout 500. Heeft dit mss iets met de instellingen van de firewall of antivirus te maken? Want voor de rest heb ik de installatie gevolgd zoals u het heeft aangegeven.

Bericht geplaatst door brambo100 op maandag 6 december 2004 om 23:34:44.
brambo100 heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 5
hallo

alles werkt goed (danku voor de goeie uitleg) maar als ik naar ad.tools moet gaan en zo de eigenschappen volg tot ik bij di lijst kom om een gebruiker te selecteren,zit ik vast.


C:\Documents and Settings\Leenknecht Johan\Bureaublad\naamloos.bmp


dit zijn de gebruikers die ik kan kiezen. Gelijk welkeen ik kies, ik kan nooit http:\\localhost correct uitvoeren. Ik krijg altijd de fout 500-interne serverfout
(ter informatie,ik ben aangelogd als administrator en gebruik de default website en niet de administration web site, misschien ligt het daaraan?

wie kan mij helpen??
Bericht geplaatst door rObkE op maandag 6 december 2004 om 23:56:58.
rObkE heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 3765
Stel jullie vragen eens op de forums, anders komt er nooit een antwoord op (ikzelf weet het ook niet).
Bericht geplaatst door brambo100 op dinsdag 7 december 2004 om 00:08:12.
brambo100 heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 5
onder welk onderwerp dan??
Bericht geplaatst door een gast op maandag 27 december 2004 om 10:56:41.
voor al de mensen die problemen hebben bij het aanpassen van de eigenschappen via de administratieve tools

heb ik iets anders, wat werkt bij mij

nadat de iis installeerd is van de bestanden

open de commandbox
via start run typ in "cmd"
je ziet een de windows console

navigeer naar c:\windows\microsoft.NET\Framework\v1.1.4322
(kan zijn dat het ietske verschillend is)

navigeren kan door middel van command
om een map open te doen type je in
cd "naam van de map"
om een map hoger te gaan "cd .."

als je in de pad bent aangekomen type je dan in "aspnet_regiis.exe -i"
door dit te doen wordt de server geconfigureert
en je kan dan naar localhost surfen

hopelijk helpt dit
Bericht geplaatst door een gast op maandag 7 februari 2005 om 20:34:40.
Bedankt voor jullie hulp

(een andere) oplossing voor http - fout 500- interne server fout:

- maak een nieuwe account: Start > Configuratiescherm > Gebruikersaccounts
- gebruik een wachtwoord
- open Internet Services Manager (Start > Alle Programma's > Adminitrative Tools > Internet Services Manager)
- open (rechte muisknop) Eigenschappen WWW Service, klik Edit > klik Directory Security > klik Edit > (selecteer "Anonomous access") > klik Edit > klik

Browse > klik Geavanceerd > klik Nu Zoeken ... Klik op (selecteer) de zojuist gemaakte account > klik OK, klik OK ... typ het wachtwoord > klik OK,

klik OK, klik OK (sluit alle schermen)

IIS zal automatisch de account en het wachtwoord voor "anonomous access" gebruiken vooor http://localhost/ en het maakt niet uit met welke account ingelogd is.


_____________________

Localhost is de hostnaam voor het IP-adres http://127.0.0.1
Je kunt hostnamen aanpassen in het bestand hosts (niet hosts.sam) in de directory directory C:\windows\system3232\drivers\etc\

Gebruik Windows kladblok om het bestand te bewerken

Voorbeeld:


# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# Dit is een voorbeeld HOSTS-bestand dat wordt gebruikt door Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# Dit bestand bevat de toewijzingen van IP-adressen naar hostnamen. Elke vermelding
# moet op een afzonderlijke regel staan. Het IP-adres dient in de eerste kolom te worden
# geplaatst, gevolgd door de bijbehorende hostnaam. Het IP-adres en de hostnaam dienen
# gescheiden te zijn door ten minste één spatie.
#
# Daarnaast kunnen opmerkingen (zoals deze) worden toegevoegd op extra
# regels of gevolgd door de computernaam, voorafgegaan door een #.
#
# Bijvoorbeeld:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # bronserver
# 38.25.63.10 x.acme.com # x clienthost

127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 Jane
127.0.0.1 John
216.239.57.99 google #google.com
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 8 februari 2005 om 11:14:50.
Dit vond ik over de http-fout 500:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q247593&sd=tech

Error Message: 401.1 Error (Unauthorized: Logon Failed)
Article ID : 247593
Last Review : July 13, 2004
Revision : 1.0
This article was previously published under Q247593

SYMPTOMS
When you try to log on to an Internet Information Services (IIS) 5.0 computer, the following error message may occur:
401.1 Unauthorized: Logon failed

CAUSE
This problem may be caused by a number of reasons, however, the following are the most common:
• The users credentials (the username and password) are not correct.
• The user account may not have the right to log on to the computer interactively (the "log on locally" right).

RESOLUTION
Check the username and the password of the user to make sure that they are correct. If this is correct, be sure the user has the "log on locally" right granted to it.

To verify user rights, do the following:
1. Open the Local Security Policy tool from the Administrative Tools folder.
2. Select Local Policies, choose User Rights Assignment, and then click the Log On Locally user right.
If the user account or group that the user belongs to is not listed, then add it.

MORE INFORMATION
See the Internet Information Services 5.0 documentation for more information about authentication. This documentation can be found at the following URL example:
http://localhost/IISHelp
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 18 februari 2005 om 22:16:19.
De installatie van IIS 5 op win xp home edition is perfect gelukt adh van de beschrijving hierboven.

Heb spijtig genoeg één groot probleem, mensen van buitenaf kunnen m'n website niet zien. Ik heb alle mogelijke opties geprobeerd om de annonymous login te configureren zonder positieve resultaat.

beste resultaat die ik had was dat de browser van de visitor, hem vroeg om username en passwoord. Zelfs met de goeie username en passwoord ingave lukte het nog niet.

Heb manueel permissie gezet op m'n webfolders, enfin praktisch alles geprobeerd en lukt niet om m'n site online te zetten.

Nu zou ik toch eens willen weten van iemand die IIS op xp home heeft geinstalleert, of hij z'n site online heeft kunnen zetten, en dat andere mensen die niet in z'n netwerk opgenomen zijn die site konden zien.

Want ik krijg hier grijs haar ......
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 18 februari 2005 om 23:38:24.
Geweldige uitleg! Ter aanvulling, het probleem dat je error 500 krijgt en de pagina niet kan openen zit hem in SP2. Op de site iss-resources vond ik de oplossing van Vuong Quang Khai en die heb ik brutaalweg maar even gekopieerd. Bij werkt het nu perfect, succes.SP 2 add some security check.

Open Start/Settings/Control Panel/Admin Tools/Component Services

Navigate to Component Services/Computers/My Computer/DCOM Config/IIS Admin Service

Right click, select Properties

Select Security tab, set Launch and Activation Permissions to Use Default

That will solve the problem.

(zie ook deze: http://www.iis-resources.com/modules/AMS/article.php?storyid=48);)