Hoe IIS installeren op Windows XP Home?

Trefwoorden: Internet Information Services, webserver, XP , home
Windows XP home edition en Windows XP Professional zijn in feite twee stukken software die hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de home edition meestal iets goedkoper is en (volgens Microsoft) bedoeld is voor de gewone thuisgebruiker. Om dit argument kracht bij te zetten, heeft Microsoft een aantal zaken uit de home edition gehaald die je wel in de Professional zal aantreffen. Functionaliteiten die de normale PC gebruiker, volgens Microsoft, niet nodig zal hebben. We spreken hier dan over zaken als aanmelden op een groot netwerk en het installeren van Microsoft haar webserver IIS (voluit Internet Information Services).

Wanneer je de cd-rom van Windows XP home edition in je PC steekt en zoekt naar IIS, zal je deze inderdaad niet vinden in het menu. Via dit artikel zal ik aantonen dat het echter wel mogelijk is om Internet Information Services te installeren en te gebruiken als je Windows XP Home Edition op je PC hebt ge´nstalleerd.

De mensen die dit artikel zoeken, zullen hoogstwaarschijnlijk wel weten waarom net IIS te installeren. Voor zij die het niet weten: IIS is de eenvoudigste manier om snel ASP (Active Server Pages) uit te voeren op je PC. Wanneer je ASP pagina's wil uitvoeren, dien je te beschikken over een webserver. Klinkt duur, is het niet: IIS. Wanneer je gewoon een paar projecten of scripts wil testen, moet je dus niet naar een host gaan zoeken. IIS zal je hierin voldoende kunnen bijspringen.

Genoeg randinformatie, nu de feiten

Alvorens we kunnen beginnen, dien je een aantal bestanden aan te passen en aan je Windows-installatie toe te voegen, we overlopen ze stap voor stap:

 1. Sysoc.inf

  Dit bestand kan je vinden in de map inf in de installatiemap van Windows. Bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf.

  Wanneer deze map niet op je PC lijkt te staan, moet je de verborgen bestanden en mappen weergeven. Dit kan je doen door de map c:/ te openen en dan uit het menu Extra de optie Maptopties... te kiezen. Klik nu op het tabblad Weergave en zoek daar naar de regel Verborgen bestanden en mappen. Vlak daaronder zie je de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven staan. Duid deze gewoon aan, klik op . Nu zou je de map wel moeten kunnen vinden ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/1.png


  Open dit bestand met een plain text editor. Notepad (kladblok), welke bij Windows wordt geleverd, is reeds ruimschoots voldoende. Zoek dan in dit bestand naar devolgende regel (dit is standaard regel nr. 11):

  CODE
  1. iis=iis.dll,OcEntry,iis.inf,hide,7


  Pas in deze regel 3 dingen aan, zodat je deze krijgt:

  CODE
  1. iis=iis2.dll,OcEntry,iis2.inf,,7


  Als je dit gedaan hebt, kunnen we verdergaan met stap 2.

 2. Hulpbestanden_IIS.rar

  Omdat we iets willen toevoegen aan je Windowsinstallatie wat zich standaard niet op je PC bevindt, noch op je CD van Windows staat, moeten we een aantal bestanden toevoegen. De bestanden die je nodig gaat hebben, staan reeds verzameld in een gecomprimeerde map. Deze kan je uitpakken met behulp van een tool als WinRAR, welke je in de linksectie hier op Multidesk.be terugvindt. De gecomprimeerde map kan je downloaden op dit adres.

  Pak de map uit op een locatie naar keuze (bijvoorbeeld c:/ zodat je de map c:/IIS krijgt ;)). Open de locatie waar je de bestanden zonet hebt uitgepakt en tref daar 2 files en 1 folder aan.

  • Het bestand iis2.dll verplaats je naar de map system32/setup welke je terug kan vinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/system32/setup).
  • Het bestand iis2.inf verplaats je naar de map inf welke je kan terugvinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf). Dit is net dezelfde map als waar je bij stap 1 het bestand Sysoc.inf bent gaan zoeken en bewerken, het kan dus goed zijn dat deze map nog open staat op je PC ;).
  • De map bestanden laat je gewoon staan, deze hebben we later nog nodig.


  Tijd voor het echte werk...

 3. De eigenlijke installatie van IIS

  De eigenlijke installatie van IIS is niet zo heel moeilijk. Ga naar Start->Configuratiescherm en dubbelklik daar op het icoontje Software. Er opent zich een venster waar je een overzicht krijgt van programma's die je op je computer hebt ge´nstalleerd.

  In de balk aan de rechterkant van het venster, klik je op het derde icoon (Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen). Windows gaat nu nakijken welke onderdelen ge´nstalleerd werden. Als alles goed gaat, krijg je na een tijdje een venster als dit te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/2.png


  Scroll een beetje naar beneden tot je een grijs vakje met een vinkje met de tekst Internet Information Services (IIS) tegenkomt. Selecteer deze regel (blijf van het vakje met het vinkje af!) en klik op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/3.png


  Op dit scherm kan je eventueel extra zaken aanvinken die je graag mee zou willen installeren. Natuurlijk vergt dit wat extra schijfruimte en is dit niet altijd nodig ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/4.png


  Er zijn wel 2 dingen die je in je achterhoofd dient te houden:

  1. Vink NOOIT de SMTP-service aan!!! Doe je dit toch, bestaat de kan dat IIS niet zal werken.
  2. Als je gebruik wenst te maken van de FrontPage 2000-serverextensies kan het zijn dat je een CD-ROM van Windows 2000 server nonodig hebt.


  Nadat je hebt beslist welke onderdelen je wenst te installeren, gaan we voort met de eigenlijke installatie. Klik op en in bovenliggende venster dat nu actief wordt op . De installatie zal nu beginnen en alles lijkt goed te gaan...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/5.png


  ... tot plots (6) ...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/6.png


  Windows zegt je dat je de CD-ROM van Windows 2000 server nodig hebt. Geen angst, ook hiervoor hebben we een surrogaat. Herinner je je die bestanden nog die we daarstraks uitgepakt hebben? Die gaan we gebruiken als CD-ROM ;).

  Klik op . In het venster dat opengaat, klik je op . In het venster dat opengaat, blader je naar de map waarin je de bestanden hebt uitgepakt. Je kan weten of je in de juiste map zit, doordat het lijkt alsof er slechts ÚÚn bestand in deze map staat. Als dit het geval is, klik je op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/7.png


  Nu dit gebeurt is, kunnen we de installatie verder zetten. Druk op zoals aangegeven op de afbeelding hieronder.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/8.png


  Elke keer je een melding krijgt dat je een Windows 2000 server in je computer dient te steken, herhaal je de vorige stappen ( -> map & bestand zoeken -> -> ).

  Geen schrik als je deze melding een aantal keren voorgeschoteld krijgt, dit is volkomen normaal. Wanneer alles succesvol verlopen is, zou je dit scherm moeten te zien krijgen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/9.png


  Klik op en herstart hierna je computer zodat we hierna kunnen verdergaan met de laatste stap.

 4. Het configureren van Internet Information Services

  Ga naar Start->Alle programma's->Administrative Tools en open Internet Services Manager.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/10.png


  Deze toepassing ziet er zo uit:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/11.png


  Klik nu eenmaal links op de regel met de asterisk (*) die gevolgd wordt door de naam van je PC (deze regel is dus 9/10 anders op jouw pc).

  Het venster zal nu bijgewerkt worden en je zal zien dat er slechts 1 van de 2 websites wil draaien op je server.

  Probeer de tweede website niet actief te krijgen, want dit zal toch niet lukken ;).

  Klik nu rechts op diezelfde regel als daarnet en kies Eigenschappen uit het menu.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/12.png


  Dit venster gaat nu open:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/13.png


  Klik daar op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/14.png


  Ga nu naar het tabblad Directory Security...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/15.png


  ... en klik daar nogmaals op . Een nieuw venster opent zich:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/16.png


  Ook daar klik je op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/17.png


  ... waar je op klikt om dit venster te openen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/18.png


  Een klik op zorgt ervoor dat dit venster zich opent:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/19.png


  Klik op om alle gebruikersaccounts die aanwezig zijn op je computer te tonen, dit zijn er meer dan je in eerste instantie zou vermoeden ;).

  Selecteer nu de gebruikersnaam waar je mee bent ingelogd. Als je op jouw PC niet hoeft in te loggen, is de gebruikersnaam de naam die je op hebt gegeven bij de installatie van Windows. Voor mij is de naam Multidesk.be.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/20.png


  Klik op OK als je zover bent om terug te keren naar een venster dat je voordien reeds hebt gezien, maar wat nu ingevuld is ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/21.png


  Klik nogmaals op ; je krijgt nu dit venster (terug) te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


  Navigeer je weg terug door alle vensters door enkele malen op te drukken tot je terug in het hoofdvenster van IIS bent.

 5. Je website configureren

  Typ in de adresbalk van je browser hetvolgende adres in:

  CODE
  1. http://localhost


  Vergeet de http:// niet ;).

  Druk op Enter. Normaal gezien krijg je nu deze pagina te zien (inclusief pop-up) (http://localhost/localstart.as).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/23.png


  Ga nu terug naar het hoofdvenster van IIS (Start->Alle programma's->Administrative Tools->Internet Services Manager) en klik rechts op Default Website. Uit het menu kies je weer de optie Eigenschappen. Ga ook hier naar het tabblad Directory Security en herhaal de stappen die je hierboven al hebt gedaan ;).

  Als je met dit alles klaar bent, kan je ook nog best even het tabblad Home Directory (bij de eigenschappen van de default website) langsgaan. Ik heb ervoor gekozen om het adres van de webroot (Local Path) aan te passen. Vergeet ook zeker niet het vakje bij Script Source Access aan te vinken ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/24.pngVoila, alles zou moeten werken nu. Mocht je nog vragen en/of problemen hebben, plaats dan gerust een draadje op een van onze forums, daar zijn ze voor ;).

Als je nog aanvullingen hebt of je denkt iets te weten wat anderen kan helpen, gebruik dan de reactiemogelijkheden hieronder. Voor vragen dien je een topic te plaatsen op onze forums. Omdat er in het verleden enorm veel reacties kwamen i.v.m. problemen en dit het artikel onoverzichtelijk maakten, zullen de crewleden deze reacties verwijderen.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zaterdag 15 mei 2004 om 21:15 en werd sindsdien 162124 keer gelezen.


Bericht geplaatst door een gast op woensdag 24 december 2008 om 11:08:12.
hallo ik heb een probleem want de eerste keer dat ik het installeerde ging goed en 3driekwart installatie is het In Internet Information Services is een fout opgetreden en moet worden afgesloten. Onze excuses voor dit ongemak. niet verzenden zoals altijd en dan probeer ik het nog een keer te installeren en dan gaat het opeens heel snel en dan staat er installatie voltooid maar na 5 seconden staat weer In Internet Information Services is een fout opgetreden en moet worden afgesloten. Onze excuses voor dit ongemak. ik heb alles nog gechekt het werkt niet

Opmerking van de crew

Je kan best een nieuw onderwerp in het correcte subforum starten. Zo kan je nadien je vraag snel terugvinden en blijft alles overzichtelijk ;).

Om het overzicht hier te bewaren, zal deze reactie in de toekomst verwijderd worden.
Martijn
Deze tekst werd het laatst bewerkt door Martijn op zondag 4 januari 2009 om 15:23:13.
Bericht geplaatst door javamate op vrijdag 30 januari 2009 om 15:14:10.
javamate heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
Heb IIS ge´nstalleerd aangegeven in "Hoe IIS installeren op Windows XP Home?". Alles in orde tot ik de url http://localhost activeerde. Toen verscheen er een venster waarin naar een naam en paswoord gevraagd werd en was het gedaan met de pret.

Bij het doornemen van de reacties op dit artikel, stuitte ik op de opmerking dat je het paswoord in een van de vensters van de IIS-manager had moeten laten staan (ik had encrypte paswoord natuurlijk gewist...). Dit is misschien wel de oorzaak van het "paswoord-venster" probleem, zoals hierboven vermeld.

Ondertussen heb ik ISS reeds terug verwijderd. Het terug installeren van IIS ga ik dit keer iets anders doen. Ik heb namelijk nog ergens een Windows XP Professional disk liggen en ga deze gebruiken om windows onderdelen (zoals ISS) toe te voegen.

Als het lukt kan je dus simpelweg een disk van Windows XP Pro "lenen" en hiermee IIS op je Home Edition installeren.

Zal laten weten of het lukt!
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 10 september 2009 om 15:27:16.
Beste Martijn,

Wat een gewelid geschreven stukje over het installeren. Zo makkelijk geschreven, dat iedereen het zo kan volgen!

Alleen krijg ik als ik http://localhost invoer HTTP://-fout 500. Ik zag al meerdere oplossingen hiervoor staan en heb alles geprobeerd: nadat hij het niet deed zonder wachtwoord, een wachtwoord ingevoerd bij de PC en ook IIS. Toen dit niet werkte, wachtwoorden weer gewist. gepingd naar localhost (doet het), ook die aanpassing in SP2 gedaan (zie laatste tip), maar hij blijft weigeren om http://localhost te laten zien.

Baal er zo van: was bijna aan het eind van deze beschrijving en zou zo blij zijn als het werkte...

Hoop dat iemand DE oplossing heeft, die het laatste stukje zou kunnen helpen...

(P.S. en anders maar die XP-pro CD "lenen", die iemand aanbood),

Veel groeten,

Joris
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 11 december 2009 om 20:03:01.
Ik heb mijn IIS ge´nstalleerd op de manier dat jij zei,
ik heb geen wachtwoord ingevuld
en ik heb ook het probleem dat ik een gebruikersnaam en wachtwoord moet ingeven als ik http://localhost/ probeer te bezoeken.

Zou iemand mij willen helpen?

Mvg
Toon

http://familiebaeyens.dommel.be/
Bericht geplaatst door u72463 op dinsdag 12 juni 2012 om 22:20:17.
u72463's avatar
Multiviteit: 0
http://www.multidesk.be/upload/faqs/105/Hulpbestanden_IIS.rar : deze link blijkt niet meer toegankelijk. Antwoord: HTTP 404.

Is de DSN gewijzigd of bestaat er een andere URL waar deze Hulpbestanden nog te downloaden zijn?
Groeten,
Wim