Hoe IIS installeren op Windows XP Home?

Trefwoorden: Internet Information Services, webserver, XP , home
Windows XP home edition en Windows XP Professional zijn in feite twee stukken software die hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de home edition meestal iets goedkoper is en (volgens Microsoft) bedoeld is voor de gewone thuisgebruiker. Om dit argument kracht bij te zetten, heeft Microsoft een aantal zaken uit de home edition gehaald die je wel in de Professional zal aantreffen. Functionaliteiten die de normale PC gebruiker, volgens Microsoft, niet nodig zal hebben. We spreken hier dan over zaken als aanmelden op een groot netwerk en het installeren van Microsoft haar webserver IIS (voluit Internet Information Services).

Wanneer je de cd-rom van Windows XP home edition in je PC steekt en zoekt naar IIS, zal je deze inderdaad niet vinden in het menu. Via dit artikel zal ik aantonen dat het echter wel mogelijk is om Internet Information Services te installeren en te gebruiken als je Windows XP Home Edition op je PC hebt geïnstalleerd.

De mensen die dit artikel zoeken, zullen hoogstwaarschijnlijk wel weten waarom net IIS te installeren. Voor zij die het niet weten: IIS is de eenvoudigste manier om snel ASP (Active Server Pages) uit te voeren op je PC. Wanneer je ASP pagina's wil uitvoeren, dien je te beschikken over een webserver. Klinkt duur, is het niet: IIS. Wanneer je gewoon een paar projecten of scripts wil testen, moet je dus niet naar een host gaan zoeken. IIS zal je hierin voldoende kunnen bijspringen.

Genoeg randinformatie, nu de feiten

Alvorens we kunnen beginnen, dien je een aantal bestanden aan te passen en aan je Windows-installatie toe te voegen, we overlopen ze stap voor stap:

 1. Sysoc.inf

  Dit bestand kan je vinden in de map inf in de installatiemap van Windows. Bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf.

  Wanneer deze map niet op je PC lijkt te staan, moet je de verborgen bestanden en mappen weergeven. Dit kan je doen door de map c:/ te openen en dan uit het menu Extra de optie Maptopties... te kiezen. Klik nu op het tabblad Weergave en zoek daar naar de regel Verborgen bestanden en mappen. Vlak daaronder zie je de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven staan. Duid deze gewoon aan, klik op . Nu zou je de map wel moeten kunnen vinden ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/1.png


  Open dit bestand met een plain text editor. Notepad (kladblok), welke bij Windows wordt geleverd, is reeds ruimschoots voldoende. Zoek dan in dit bestand naar devolgende regel (dit is standaard regel nr. 11):

  CODE
  1. iis=iis.dll,OcEntry,iis.inf,hide,7


  Pas in deze regel 3 dingen aan, zodat je deze krijgt:

  CODE
  1. iis=iis2.dll,OcEntry,iis2.inf,,7


  Als je dit gedaan hebt, kunnen we verdergaan met stap 2.

 2. Hulpbestanden_IIS.rar

  Omdat we iets willen toevoegen aan je Windowsinstallatie wat zich standaard niet op je PC bevindt, noch op je CD van Windows staat, moeten we een aantal bestanden toevoegen. De bestanden die je nodig gaat hebben, staan reeds verzameld in een gecomprimeerde map. Deze kan je uitpakken met behulp van een tool als WinRAR, welke je in de linksectie hier op Multidesk.be terugvindt. De gecomprimeerde map kan je downloaden op dit adres.

  Pak de map uit op een locatie naar keuze (bijvoorbeeld c:/ zodat je de map c:/IIS krijgt ;)). Open de locatie waar je de bestanden zonet hebt uitgepakt en tref daar 2 files en 1 folder aan.

  • Het bestand iis2.dll verplaats je naar de map system32/setup welke je terug kan vinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/system32/setup).
  • Het bestand iis2.inf verplaats je naar de map inf welke je kan terugvinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf). Dit is net dezelfde map als waar je bij stap 1 het bestand Sysoc.inf bent gaan zoeken en bewerken, het kan dus goed zijn dat deze map nog open staat op je PC ;).
  • De map bestanden laat je gewoon staan, deze hebben we later nog nodig.


  Tijd voor het echte werk...

 3. De eigenlijke installatie van IIS

  De eigenlijke installatie van IIS is niet zo heel moeilijk. Ga naar Start->Configuratiescherm en dubbelklik daar op het icoontje Software. Er opent zich een venster waar je een overzicht krijgt van programma's die je op je computer hebt geïnstalleerd.

  In de balk aan de rechterkant van het venster, klik je op het derde icoon (Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen). Windows gaat nu nakijken welke onderdelen geïnstalleerd werden. Als alles goed gaat, krijg je na een tijdje een venster als dit te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/2.png


  Scroll een beetje naar beneden tot je een grijs vakje met een vinkje met de tekst Internet Information Services (IIS) tegenkomt. Selecteer deze regel (blijf van het vakje met het vinkje af!) en klik op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/3.png


  Op dit scherm kan je eventueel extra zaken aanvinken die je graag mee zou willen installeren. Natuurlijk vergt dit wat extra schijfruimte en is dit niet altijd nodig ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/4.png


  Er zijn wel 2 dingen die je in je achterhoofd dient te houden:

  1. Vink NOOIT de SMTP-service aan!!! Doe je dit toch, bestaat de kan dat IIS niet zal werken.
  2. Als je gebruik wenst te maken van de FrontPage 2000-serverextensies kan het zijn dat je een CD-ROM van Windows 2000 server nonodig hebt.


  Nadat je hebt beslist welke onderdelen je wenst te installeren, gaan we voort met de eigenlijke installatie. Klik op en in bovenliggende venster dat nu actief wordt op . De installatie zal nu beginnen en alles lijkt goed te gaan...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/5.png


  ... tot plots (6) ...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/6.png


  Windows zegt je dat je de CD-ROM van Windows 2000 server nodig hebt. Geen angst, ook hiervoor hebben we een surrogaat. Herinner je je die bestanden nog die we daarstraks uitgepakt hebben? Die gaan we gebruiken als CD-ROM ;).

  Klik op . In het venster dat opengaat, klik je op . In het venster dat opengaat, blader je naar de map waarin je de bestanden hebt uitgepakt. Je kan weten of je in de juiste map zit, doordat het lijkt alsof er slechts één bestand in deze map staat. Als dit het geval is, klik je op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/7.png


  Nu dit gebeurt is, kunnen we de installatie verder zetten. Druk op zoals aangegeven op de afbeelding hieronder.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/8.png


  Elke keer je een melding krijgt dat je een Windows 2000 server in je computer dient te steken, herhaal je de vorige stappen ( -> map & bestand zoeken -> -> ).

  Geen schrik als je deze melding een aantal keren voorgeschoteld krijgt, dit is volkomen normaal. Wanneer alles succesvol verlopen is, zou je dit scherm moeten te zien krijgen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/9.png


  Klik op en herstart hierna je computer zodat we hierna kunnen verdergaan met de laatste stap.

 4. Het configureren van Internet Information Services

  Ga naar Start->Alle programma's->Administrative Tools en open Internet Services Manager.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/10.png


  Deze toepassing ziet er zo uit:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/11.png


  Klik nu eenmaal links op de regel met de asterisk (*) die gevolgd wordt door de naam van je PC (deze regel is dus 9/10 anders op jouw pc).

  Het venster zal nu bijgewerkt worden en je zal zien dat er slechts 1 van de 2 websites wil draaien op je server.

  Probeer de tweede website niet actief te krijgen, want dit zal toch niet lukken ;).

  Klik nu rechts op diezelfde regel als daarnet en kies Eigenschappen uit het menu.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/12.png


  Dit venster gaat nu open:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/13.png


  Klik daar op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/14.png


  Ga nu naar het tabblad Directory Security...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/15.png


  ... en klik daar nogmaals op . Een nieuw venster opent zich:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/16.png


  Ook daar klik je op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/17.png


  ... waar je op klikt om dit venster te openen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/18.png


  Een klik op zorgt ervoor dat dit venster zich opent:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/19.png


  Klik op om alle gebruikersaccounts die aanwezig zijn op je computer te tonen, dit zijn er meer dan je in eerste instantie zou vermoeden ;).

  Selecteer nu de gebruikersnaam waar je mee bent ingelogd. Als je op jouw PC niet hoeft in te loggen, is de gebruikersnaam de naam die je op hebt gegeven bij de installatie van Windows. Voor mij is de naam Multidesk.be.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/20.png


  Klik op OK als je zover bent om terug te keren naar een venster dat je voordien reeds hebt gezien, maar wat nu ingevuld is ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/21.png


  Klik nogmaals op ; je krijgt nu dit venster (terug) te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


  Navigeer je weg terug door alle vensters door enkele malen op te drukken tot je terug in het hoofdvenster van IIS bent.

 5. Je website configureren

  Typ in de adresbalk van je browser hetvolgende adres in:

  CODE
  1. http://localhost


  Vergeet de http:// niet ;).

  Druk op Enter. Normaal gezien krijg je nu deze pagina te zien (inclusief pop-up) (http://localhost/localstart.as).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/23.png


  Ga nu terug naar het hoofdvenster van IIS (Start->Alle programma's->Administrative Tools->Internet Services Manager) en klik rechts op Default Website. Uit het menu kies je weer de optie Eigenschappen. Ga ook hier naar het tabblad Directory Security en herhaal de stappen die je hierboven al hebt gedaan ;).

  Als je met dit alles klaar bent, kan je ook nog best even het tabblad Home Directory (bij de eigenschappen van de default website) langsgaan. Ik heb ervoor gekozen om het adres van de webroot (Local Path) aan te passen. Vergeet ook zeker niet het vakje bij Script Source Access aan te vinken ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/24.pngVoila, alles zou moeten werken nu. Mocht je nog vragen en/of problemen hebben, plaats dan gerust een draadje op een van onze forums, daar zijn ze voor ;).

Als je nog aanvullingen hebt of je denkt iets te weten wat anderen kan helpen, gebruik dan de reactiemogelijkheden hieronder. Voor vragen dien je een topic te plaatsen op onze forums. Omdat er in het verleden enorm veel reacties kwamen i.v.m. problemen en dit het artikel onoverzichtelijk maakten, zullen de crewleden deze reacties verwijderen.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zaterdag 15 mei 2004 om 21:15 en werd sindsdien 162112 keer gelezen.


Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 20 mei 2005 om 14:19:56.
Ik heb met succes asp kunnen installeren op Windows XP home (waarvoor ik jullie enorm dankbaar ben!). Alle ASP-pagina's werken naar behoren. Nu wil ik eveneens gebruik maken van de SMTP-service (dringend! zelfs). Als ik het object CDONTS wil aanmaken (Server.CreateObject("CDONTS.Newmail")) krijg ik volgende melding:

Server object, ASP 0177 (0x800401F3)
Invalid ProgID. For additional information specific to this message please visit the Microsoft Online Support site located at: http://www.microsoft.com/contentredirect.asp.
/mail.asp, line 10


Kan iemand mij helpen please?(worship)
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 21 mei 2005 om 14:33:54.
had ook het probleem dat de localhost pagina wilde laden, op ander forum volgende gevonden:

je moet rechts klikken op de default website -> tabblad waar je de home directory instelt -> toepassingsbeveiliging op laag plaatsen

that should do it!
Bericht geplaatst door ruudje op zondag 29 mei 2005 om 16:50:42.
ruudje heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1

Dixit

Gast (op 02/12/2004 20:39:08) zei:
Ik heb dus ook dat probleem en het zou dringend moeten worden opgelost want moet een website maken als examen en heb het echt nodig


Ik heb net hetzelfde probleem als hierboven. Als ik http://localhost/ intyp krijg ik http-fout 500. Heeft dit mss iets met de instellingen van de firewall of antivirus te maken? Want voor de rest heb ik de installatie gevolgd zoals u het heeft aangegeven.


Hoi,
Ook ik heb hetzelfde probleem, heeft iemand reeds de oplossing gevonden?

groeten
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 7 % door ruudje op zondag 29 mei 2005 om 16:52:18.
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 2 juni 2005 om 12:58:28.
De uitleg lijkt me erg OK. Ik kom alleen niet verder dan Windows onderdelen toevoegen, omdat Ik geen IIS te zien krijg bij de onderdelen die toegevoegd of verwijderd kunnen worden!.
Kan iemand mij helpen? Ik heb windows XP home met ServicePack 2.
Bedankt!!
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 10 augustus 2005 om 12:59:27.
Bij stap 4, heb ik geen lijn met * (asterix)
De voorgaande stappen heb ik zonder problemen voltooid en daarna heb ik mijn computer gerebooted.

Weet iemand wat het probleem is?
Bericht geplaatst door zion959 op maandag 22 augustus 2005 om 18:03:10.
zion959 heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1
Ik heb een probleem bij het installeren van IIS
Ik kan namelijk niks aanvinken. In het venster van Internet Information Servives

Ik heb alle voorafgaande stappen uitgevoerd.
Hoe zou dit komen?
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 8 september 2005 om 20:04:58.
ATTN Zion:

zoek eens op je pc naar alle bestanden met de naam sysoc.inf, en verander in al deze bestanden die regel die verwijst naar IIS.
Dan zal je wel deze optie kunnen selecteren bij software in het configuratiescherm.

mvg,

Netfreaky

http://www.netfreaky.be
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 11 oktober 2005 om 16:54:56.
Geweldige uitleg !!

Ik krijg bij het bekijken van de \'localhost\' pagina echter nog een foutmelding :

Het opgegeven bestand is in gebruik (The requested resource is in use)


Na enig zoekwerk vond ik de oplossing :

>> default web site
>> rechtermuisknop klikken
>> eigenschappen
>> in the IIS properties
>> tabblad \'Home Directory\'
>> \'application protection\' op \'LOW\' plaatsen.

Cheers !!
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 19 oktober 2005 om 23:26:02.
Nog even iets toevoegen hoor voor de mensen die het overkomen.

Als je firefox gebruikt zet dit uit! internet service manager wil wel eens moeilijk doen met opstarten als FF aan staat.

toeval.....

I don\'t think so.
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 3 januari 2006 om 20:21:30.
Dit is precies de oplossing voor mijn probleem.

Eerst via software ->windows onderdelen toevoegen of verwijderen -> bureau accesoires -> ontspanning uitvinken (dus de spellenmap de-installeren)

daarna:

>> default web site
>> rechtermuisknop klikken
>> eigenschappen
>> in the IIS properties
>> tabblad \'Home Directory\'
>> \'application protection\' op \'LOW\' plaatsen.

That\'s it.
Bedankt allemaal!

Paul
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 6 januari 2006 om 10:25:12.
Als je een cd hebt van Microsoft Windows XP Proffesional (wat ik dus heb) kun je die in je computer stoppen. Vanuit het scherm dat je dan krijgt selecteer je Extra Instellen Installeren (of iets wat daarop lijkt) Dan zie je weer een schermpje dat hij gat zoeken welke services er beschikbaar zijn, die zoekt hij deze keer vanaf de cd. Als hij geladen is dan zie je de IIS dingen ertussen staan. Die selecteer je zoals bij deze pagina wordt gedaan. En voilá! Je hebt XP Proffesional IIS op je comp. http://localhost > Doet het! geen 500 interne fout! (party)(cheerleader)
Bericht geplaatst door een gast op maandag 9 januari 2006 om 15:56:24.
Het is gelukt bij mij, ik had eerst ook die 500 interne fout. Let erop dat er een HTML-pagina in je wwwrootmap staat die Default.htm heet. Suc6!
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 28 januari 2006 om 14:08:49.

Dixit

Dixit Gast op 18/02/2005 23:38:24:

Geweldige uitleg! Ter aanvulling, het probleem dat je error 500 krijgt en de pagina niet kan openen zit hem in SP2. Op de site iss-resources vond ik de oplossing van Vuong Quang Khai en die heb ik brutaalweg maar even gekopieerd. Bij werkt het nu perfect, succes.SP 2 add some security check.

Open Start/Settings/Control Panel/Admin Tools/Component Services

Navigate to Component Services/Computers/My Computer/DCOM Config/IIS Admin Service

Right click, select Properties

Select Security tab, set Launch and Activation Permissions to Use Default

That will solve the problem.

(zie ook deze: http://www.iis-resources.com/modules/AMS/article.php?storyid=48);)


Deze werkte bijna bij mij, alleen heb ik ipv default gekozen om er mijn inlognaam bij te zetten, dit gaat op dezelfde manier als bij het instellen van IIS zelf.
Nadat deze er tussen gezet was géén 500 fout meer! Verder hulde voor dit stukje forum en speciaal de uitleg aan het begin!!

Bedankt!
Bericht geplaatst door SMG op zondag 12 maart 2006 om 13:50:58.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
De IIS 5.1 service kan maar weinig aan.
Vooraleer je problemen begint te posten is het misschien handig om even de limitaties van IIS 5.1 te lezen:
http://www.microsoft.com/windowsxp/evaluation/features/iis.mspx
Bericht geplaatst door GertG op donderdag 7 september 2006 om 09:58:36.
GertG heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1

Dixit

Dixit Gast op 27/12/2004 10:56:41:
als je in de pad bent aangekomen type je dan in "aspnet_regiis.exe -i"
door dit te doen wordt de server geconfigureert
en je kan dan naar localhost surfen


Visueel voorbeeldje, en zeker en vast nuttig nu je het 2.0 framework ook hebt :)

Waarom doe ik dit ?
Ik heb dit moeten doen omdat ik de IIS geïnstalleerd heb na men visual studio 2003 (met framework 1.1 dus) en ik de ASP account uiteraard moet herregistreren.


http://www.gertguttig.be/screenshots/aspnet_regiis.gif


PS: Zeer nuttig artikel trouwens !
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 21 oktober 2006 om 19:35:19.
Voor mij werkte na uren frustatie:

Error 500

* Ga naar Start - Configuratiescherm - systeembeheer - Component Services.
* Dan opent zich een nieuwe window. Hier kiezen voor:
o Component Services - Computers - Deze Computer - DCOM Configuratie - IIS admin Service.
o Hier de eigenschappen van kiezen en naar het tabblad "Beveiliging" gaan.
+ De "machtigingen voor starten en activeren" op aanpassen zetten en kiezen voor "bewerken".
+ Hier het toevoegen "iedereen" account met de alle vinkjes aanzetten.
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 31 oktober 2006 om 13:03:42.
die 500 error kun je nog veel makkelijker oplossen eigenlijk:

je hebt als het goed is een map gekozen die het pad is voor je virtual directory (bijv. Mijn Document/virtual directory) en daar heb je als gebruiker van windows gewoon toegang toe. het probleem is alleen dat je browser/webserver dat niet heeft. de oplossing is vrij simpel:

je gaat naar de desbetreffende map toe en gaat naar de eigenschappen.
je kiest daar het tabblad security. je ziet daar dat er een aantal users al toegang hebben tot de map, waaronder je eigen accountnaam. je klikt daar op add en dan op advanced, je krijgt nu een scherm waar je rechts een button met find now ziet staan. als je op deze button klikt zie je onderaan een lijst verschijnen met alle mogelijke gebruikers.
in die lijst zoek je IUSR_[computernaam] op je klikt deze aan drukt op ok, en in add scherm druk je weer op ok.
Je ziet nu dat er een gebruiker bij is gekomen met beperkte rechten.
je moet deze niet teveel rechten geven, zeker niet als je het met meerdere gebruikers wilt gebruiken, ze kunnen dan namelijk al je bestanden bekijken wijzigen enz enz.

als het goed is kun je nu gewoon gebruik maken van de files die je erin hebt staan via je browser.

ik hoop dat dit helpt :) als je het nog niet snapt kun je evt. deze demo dloaden (ik hoop dat ik hier geen boze leraar van krijg die dit gemaakt heeft :) )

asp_iis_demo

grtz jacco
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 21 april 2007 om 11:22:03.
heb gevonden hoe je HTTP 403.1 Forbidden: Execute Access Forbidden
Internet Information Services kan oplossen ! Klik rechts op Default Web Site en dan Alle taken > Permissions wizard

Bericht geplaatst door een gast op donderdag 10 mei 2007 om 00:03:12.
en als het dat nog niet lukt?
Kijk dan eens bij je error.log,
daar zal wel een foutmelding staan

Bericht geplaatst door een gast op donderdag 13 december 2007 om 23:58:15.
Voor degenen die nog steeds error 500 krijgen: ik heb het probleem bij mij zojuist opgelost door bij mijn Gebruikersaccount (User account) een wachtwoord in te voeren en daarna dat wachtwoord tevens in te voeren in IIS (bij de mapbeveiliging).

Het heeft me heel wat frustratie en grijze haren gekost eer ik zover was...