Hoe IIS installeren op Windows XP Home?

Trefwoorden: Internet Information Services, webserver, XP , home
Windows XP home edition en Windows XP Professional zijn in feite twee stukken software die hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de home edition meestal iets goedkoper is en (volgens Microsoft) bedoeld is voor de gewone thuisgebruiker. Om dit argument kracht bij te zetten, heeft Microsoft een aantal zaken uit de home edition gehaald die je wel in de Professional zal aantreffen. Functionaliteiten die de normale PC gebruiker, volgens Microsoft, niet nodig zal hebben. We spreken hier dan over zaken als aanmelden op een groot netwerk en het installeren van Microsoft haar webserver IIS (voluit Internet Information Services).

Wanneer je de cd-rom van Windows XP home edition in je PC steekt en zoekt naar IIS, zal je deze inderdaad niet vinden in het menu. Via dit artikel zal ik aantonen dat het echter wel mogelijk is om Internet Information Services te installeren en te gebruiken als je Windows XP Home Edition op je PC hebt ge´nstalleerd.

De mensen die dit artikel zoeken, zullen hoogstwaarschijnlijk wel weten waarom net IIS te installeren. Voor zij die het niet weten: IIS is de eenvoudigste manier om snel ASP (Active Server Pages) uit te voeren op je PC. Wanneer je ASP pagina's wil uitvoeren, dien je te beschikken over een webserver. Klinkt duur, is het niet: IIS. Wanneer je gewoon een paar projecten of scripts wil testen, moet je dus niet naar een host gaan zoeken. IIS zal je hierin voldoende kunnen bijspringen.

Genoeg randinformatie, nu de feiten

Alvorens we kunnen beginnen, dien je een aantal bestanden aan te passen en aan je Windows-installatie toe te voegen, we overlopen ze stap voor stap:

 1. Sysoc.inf

  Dit bestand kan je vinden in de map inf in de installatiemap van Windows. Bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf.

  Wanneer deze map niet op je PC lijkt te staan, moet je de verborgen bestanden en mappen weergeven. Dit kan je doen door de map c:/ te openen en dan uit het menu Extra de optie Maptopties... te kiezen. Klik nu op het tabblad Weergave en zoek daar naar de regel Verborgen bestanden en mappen. Vlak daaronder zie je de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven staan. Duid deze gewoon aan, klik op . Nu zou je de map wel moeten kunnen vinden ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/1.png


  Open dit bestand met een plain text editor. Notepad (kladblok), welke bij Windows wordt geleverd, is reeds ruimschoots voldoende. Zoek dan in dit bestand naar devolgende regel (dit is standaard regel nr. 11):

  CODE
  1. iis=iis.dll,OcEntry,iis.inf,hide,7


  Pas in deze regel 3 dingen aan, zodat je deze krijgt:

  CODE
  1. iis=iis2.dll,OcEntry,iis2.inf,,7


  Als je dit gedaan hebt, kunnen we verdergaan met stap 2.

 2. Hulpbestanden_IIS.rar

  Omdat we iets willen toevoegen aan je Windowsinstallatie wat zich standaard niet op je PC bevindt, noch op je CD van Windows staat, moeten we een aantal bestanden toevoegen. De bestanden die je nodig gaat hebben, staan reeds verzameld in een gecomprimeerde map. Deze kan je uitpakken met behulp van een tool als WinRAR, welke je in de linksectie hier op Multidesk.be terugvindt. De gecomprimeerde map kan je downloaden op dit adres.

  Pak de map uit op een locatie naar keuze (bijvoorbeeld c:/ zodat je de map c:/IIS krijgt ;)). Open de locatie waar je de bestanden zonet hebt uitgepakt en tref daar 2 files en 1 folder aan.

  • Het bestand iis2.dll verplaats je naar de map system32/setup welke je terug kan vinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/system32/setup).
  • Het bestand iis2.inf verplaats je naar de map inf welke je kan terugvinden in de map van je Windowsinstallatie (bijvoorbeeld C:/WINDOWS/inf). Dit is net dezelfde map als waar je bij stap 1 het bestand Sysoc.inf bent gaan zoeken en bewerken, het kan dus goed zijn dat deze map nog open staat op je PC ;).
  • De map bestanden laat je gewoon staan, deze hebben we later nog nodig.


  Tijd voor het echte werk...

 3. De eigenlijke installatie van IIS

  De eigenlijke installatie van IIS is niet zo heel moeilijk. Ga naar Start->Configuratiescherm en dubbelklik daar op het icoontje Software. Er opent zich een venster waar je een overzicht krijgt van programma's die je op je computer hebt ge´nstalleerd.

  In de balk aan de rechterkant van het venster, klik je op het derde icoon (Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen). Windows gaat nu nakijken welke onderdelen ge´nstalleerd werden. Als alles goed gaat, krijg je na een tijdje een venster als dit te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/2.png


  Scroll een beetje naar beneden tot je een grijs vakje met een vinkje met de tekst Internet Information Services (IIS) tegenkomt. Selecteer deze regel (blijf van het vakje met het vinkje af!) en klik op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/3.png


  Op dit scherm kan je eventueel extra zaken aanvinken die je graag mee zou willen installeren. Natuurlijk vergt dit wat extra schijfruimte en is dit niet altijd nodig ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/4.png


  Er zijn wel 2 dingen die je in je achterhoofd dient te houden:

  1. Vink NOOIT de SMTP-service aan!!! Doe je dit toch, bestaat de kan dat IIS niet zal werken.
  2. Als je gebruik wenst te maken van de FrontPage 2000-serverextensies kan het zijn dat je een CD-ROM van Windows 2000 server nonodig hebt.


  Nadat je hebt beslist welke onderdelen je wenst te installeren, gaan we voort met de eigenlijke installatie. Klik op en in bovenliggende venster dat nu actief wordt op . De installatie zal nu beginnen en alles lijkt goed te gaan...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/5.png


  ... tot plots (6) ...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/6.png


  Windows zegt je dat je de CD-ROM van Windows 2000 server nodig hebt. Geen angst, ook hiervoor hebben we een surrogaat. Herinner je je die bestanden nog die we daarstraks uitgepakt hebben? Die gaan we gebruiken als CD-ROM ;).

  Klik op . In het venster dat opengaat, klik je op . In het venster dat opengaat, blader je naar de map waarin je de bestanden hebt uitgepakt. Je kan weten of je in de juiste map zit, doordat het lijkt alsof er slechts ÚÚn bestand in deze map staat. Als dit het geval is, klik je op .


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/7.png


  Nu dit gebeurt is, kunnen we de installatie verder zetten. Druk op zoals aangegeven op de afbeelding hieronder.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/8.png


  Elke keer je een melding krijgt dat je een Windows 2000 server in je computer dient te steken, herhaal je de vorige stappen ( -> map & bestand zoeken -> -> ).

  Geen schrik als je deze melding een aantal keren voorgeschoteld krijgt, dit is volkomen normaal. Wanneer alles succesvol verlopen is, zou je dit scherm moeten te zien krijgen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/9.png


  Klik op en herstart hierna je computer zodat we hierna kunnen verdergaan met de laatste stap.

 4. Het configureren van Internet Information Services

  Ga naar Start->Alle programma's->Administrative Tools en open Internet Services Manager.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/10.png


  Deze toepassing ziet er zo uit:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/11.png


  Klik nu eenmaal links op de regel met de asterisk (*) die gevolgd wordt door de naam van je PC (deze regel is dus 9/10 anders op jouw pc).

  Het venster zal nu bijgewerkt worden en je zal zien dat er slechts 1 van de 2 websites wil draaien op je server.

  Probeer de tweede website niet actief te krijgen, want dit zal toch niet lukken ;).

  Klik nu rechts op diezelfde regel als daarnet en kies Eigenschappen uit het menu.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/12.png


  Dit venster gaat nu open:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/13.png


  Klik daar op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/14.png


  Ga nu naar het tabblad Directory Security...


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/15.png


  ... en klik daar nogmaals op . Een nieuw venster opent zich:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/16.png


  Ook daar klik je op zodat je in dit venster terecht komt:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/17.png


  ... waar je op klikt om dit venster te openen:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/18.png


  Een klik op zorgt ervoor dat dit venster zich opent:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/19.png


  Klik op om alle gebruikersaccounts die aanwezig zijn op je computer te tonen, dit zijn er meer dan je in eerste instantie zou vermoeden ;).

  Selecteer nu de gebruikersnaam waar je mee bent ingelogd. Als je op jouw PC niet hoeft in te loggen, is de gebruikersnaam de naam die je op hebt gegeven bij de installatie van Windows. Voor mij is de naam Multidesk.be.


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/20.png


  Klik op OK als je zover bent om terug te keren naar een venster dat je voordien reeds hebt gezien, maar wat nu ingevuld is ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/21.png


  Klik nogmaals op ; je krijgt nu dit venster (terug) te zien:


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/22.png


  Navigeer je weg terug door alle vensters door enkele malen op te drukken tot je terug in het hoofdvenster van IIS bent.

 5. Je website configureren

  Typ in de adresbalk van je browser hetvolgende adres in:

  CODE
  1. http://localhost


  Vergeet de http:// niet ;).

  Druk op Enter. Normaal gezien krijg je nu deze pagina te zien (inclusief pop-up) (http://localhost/localstart.as).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/23.png


  Ga nu terug naar het hoofdvenster van IIS (Start->Alle programma's->Administrative Tools->Internet Services Manager) en klik rechts op Default Website. Uit het menu kies je weer de optie Eigenschappen. Ga ook hier naar het tabblad Directory Security en herhaal de stappen die je hierboven al hebt gedaan ;).

  Als je met dit alles klaar bent, kan je ook nog best even het tabblad Home Directory (bij de eigenschappen van de default website) langsgaan. Ik heb ervoor gekozen om het adres van de webroot (Local Path) aan te passen. Vergeet ook zeker niet het vakje bij Script Source Access aan te vinken ;).


  http://www.multidesk.be/images/faqs/105/24.pngVoila, alles zou moeten werken nu. Mocht je nog vragen en/of problemen hebben, plaats dan gerust een draadje op een van onze forums, daar zijn ze voor ;).

Als je nog aanvullingen hebt of je denkt iets te weten wat anderen kan helpen, gebruik dan de reactiemogelijkheden hieronder. Voor vragen dien je een topic te plaatsen op onze forums. Omdat er in het verleden enorm veel reacties kwamen i.v.m. problemen en dit het artikel onoverzichtelijk maakten, zullen de crewleden deze reacties verwijderen.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zaterdag 15 mei 2004 om 21:15 en werd sindsdien 162119 keer gelezen.


Bericht geplaatst door een gast op maandag 21 februari 2005 om 02:34:49.
Mooie site, en alles lijkt te lukken - zelf sp2 uit te schakelen, maar alles werkt behalve asp;
- ik kijg weliswaar de website en maar in de de ISS manager de Home Directory tab, niet de mogelijkheid om:
- het vakje script source acces aan te vinken
- en de hele eerste optie (when connected to this source staat ook uit)

Kan iemand me vertellen wat dit betekent, en hoe komt het dat ik nergens op mijn pc microsfot.NET kan vinden (ivm de cmd opdracht op asp te activeren).

Kortom: help!

Alvast veel dank,
nina
Bericht geplaatst door steelgate op maandag 21 februari 2005 om 15:17:22.
steelgate's avatar
Multiviteit: 1573
What's up doc !!!

Dixit

Gast (op 27/12/2004 10:56:41) zei:
voor al de mensen die problemen hebben bij het aanpassen van de eigenschappen via de administratieve tools

heb ik iets anders, wat werkt bij mij

nadat de iis installeerd is van de bestanden

open de commandbox
via start run typ in "cmd"
je ziet een de windows console

navigeer naar c:\windows\microsoft.NET\Framework\v1.1.4322
(kan zijn dat het ietske verschillend is)

navigeren kan door middel van command
om een map open te doen type je in
cd "naam van de map"
om een map hoger te gaan "cd .."

als je in de pad bent aangekomen type je dan in "aspnet_regiis.exe -i"
door dit te doen wordt de server geconfigureert
en je kan dan naar localhost surfen

hopelijk helpt dit
Hallo,
Ik begrijp niet goed wat je bedoel met command "cd"
microsoft net staat niet in mijn computer.
ik heb ook iis geinstallerd maar ik kan localhost niet openen "pagina niet gevonden"
Kan jij mij helpen want ik heb iis nodig voor mijn website

groeten
joel
Death is the greatest thing of all that's why we save it 4 last
Bericht geplaatst door een gast op maandag 21 februari 2005 om 15:51:43.
Hallo,

Als je iis geinstalleerd hebt wat moet je dan doen om asp bestanden te openen
Bij mij opent dat altijd met ms frontpage.

groeten:(
Bericht geplaatst door BeuhRi op woensdag 23 februari 2005 om 20:45:33.
BeuhRi heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 2
De uitleg klopt en werkt ook (bijna) volledig.
Bij mij gaat het ook mis wanneer ik naar localhost wil gaan.
Ook ik krijg foutmelding 403, tiens, ik kreeg eerder ook al 500, wat heb ik nu weer uitgespookt? Help!
Bericht geplaatst door koenie66 op donderdag 24 februari 2005 om 10:26:46.
koenie66 heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1
Prima thread.
Installatie van IIS vlot verlopen dankzij initiŰle uitleg.
Probleem : error 500 deed zich ook bij mij voor maar is opgelost dankzij volgende uitleg van 'gast dd. 18/02' nl.

Open Start/Settings/Control Panel/Admin Tools/Component Services
Navigate to Component Services/Computers/My Computer/DCOMConfig/IIS Admin Service
Right click, select Properties
Select Security tab, set Launch and Activation Permissions to Use Default

Voorwaarde is natuurlijk - vermoed ik - dat je service pack 2 van windows ge´nstalleerd hebt voordien.
De info over .NET e.d. spelen hierbij van geen betekenis.
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 67 % door koenie66 op donderdag 24 februari 2005 om 10:40:49.
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 24 februari 2005 om 12:46:55.
Na het installeren van IIS (dat ongeveer 2 uur duurde) en het heropstarten van mijn PC en het starten van de Internet Services Manager. vind ik in de toepassing mijn computer niet terug.
Ik heb de installatie al 3 maal geprobeerd met telkens hetzelfde resultaat.
Wat kan de oorzaak hiervan zijn.
Met dank.
Erik
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 25 februari 2005 om 23:16:38.
De toepassing ISS staat niet altijd onder programma's, maar wel altijd in het control panel: administratieve tools.
Succes.
Bericht geplaatst door een gast op zondag 27 februari 2005 om 13:45:09.
bij stap 5, je website configureren, krijg ik niet de gewenste pagina, maar wel een http 500 fout.

Hoe los ik dit op?
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 5 maart 2005 om 13:14:57.
To get riddle or the 500-error, do like this: Press
tools in Internet Explorer with the top beside help, then press
Internet-Tools, then Advanced-tab, uncheck "show your own
Http-errors", then OKAY Now you property a real Error, not
500..500 contains about 10000 errors. I hope you understand what
I mean:p
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 18 maart 2005 om 17:38:33.
Geweldig gedaan hoor! Alleen ik heb een probleempje.
Bij het instaleren enzo, vink ik FTP aan. Daarvoor heb ik juist IIS nodig. Maar zodra hij dan gaat instaleren heeft hij bestanden zoals ftpctrs.ini nodig. Waar kan ik die vinden? Want die staat bij mij niet in de map met bestanden.
Bericht geplaatst door Wheeldigger op vrijdag 18 maart 2005 om 18:10:31.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
heb je sp2?
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 18 maart 2005 om 18:17:09.
ja ik heb service pack 2
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 31 maart 2005 om 20:28:03.

Is dat wel windows xp home edition?
het lijkt me de stijl van een media center pc :s
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 8 april 2005 om 20:56:54.
Wanneer ik IIS.rar wil unrarren geeft winrar aan dat er een file corrupt is. Het resultaat is dat ik dan ook alleen een mapje heb en niet de twee files.
Nog iemand problemen mee??

Alvast bedankt.
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 13 april 2005 om 22:07:52.

De foutmelding is inderdaad een SP2 probleem.
Ik had ook het zelfde probleem met de oplossing van Vuong opgelost. Aan de gast dd 18/2/2005: Bedankt voor de tip!!!


Bericht geplaatst door een gast op zondag 24 april 2005 om 17:18:48.
probeer al een paar dagen IIS op XP Home SP2 aan de praat te krijgen. Installatie lukt, maar ik krijg steeds de error 500 bij het starten van http://localhost. Als ik de optie Gebruiksvriendelijke foutmeldingen in IE uit zet, krijg ik de melding Kan opgegeven module niet vinden. Enige wat ik nog niet geprobeerd heb is de iissuba.dll Waar kan die vinden/downloaden ?
reacties svp ook op g.spam@planet.nl. Thanx !!
Bericht geplaatst door Joyce op maandag 25 april 2005 om 01:38:12.
Joyce heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1
Hi

Dixit

Gast (op 18/02/2005 23:38:24) zei:
Geweldige uitleg! Ter aanvulling, het probleem dat je error 500 krijgt en de pagina niet kan openen zit hem in SP2. Op de site iss-resources vond ik de oplossing van Vuong Quang Khai en die heb ik brutaalweg maar even gekopieerd. Bij werkt het nu perfect, succes.SP 2 add some security check.

Open Start/Settings/Control Panel/Admin Tools/Component Services

Navigate to Component Services/Computers/My Computer/DCOM Config/IIS Admin Service

Right click, select Properties

Select Security tab, set Launch and Activation Permissions to Use Default

That will solve the problem.

(zie ook deze: http://www.iis-resources.com/modules/AMS/article.php?storyid=48);)


INDEED! NOW after about 8 hours I got it all working
with SP2
hey dude THANX!

- ik heb windows XP homeSP2 op mijn pc staan
ik heb de wonderbaarlijk duidelijk uitleg gevolgd
(was heel goed te doen voor een leek als ik! die PAS
om het hoekje komt kijken met ASP en aan het leren is hoe het werkt)
Maar elke keer kreeg ik 404 en dan weer 500 en dan weer een log in
fout en dan weer een verzoek om een username etc.
(Zie de logs hierboven- ELK probleem heb ik ondervonden)
TOTDAT ik DEZE instructie voor Win XP home SP2 users opvolgde
en waarempel! ik ZIE:

het WIndows 200 welkomst scherm EN de pop up!

DUDE you are GOD. Kei bedankt!

Joyce
:):):):):p;):D

PS 1 NOTE
hetr werkt NIET in MOZILLA firefox JAMMER
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 1 % door Joyce op maandag 25 april 2005 om 01:40:46.
Bericht geplaatst door een gast op maandag 25 april 2005 om 17:35:35.
jammer dta je geen ftp sver er bij kunt instaleren
Bericht geplaatst door een gast op zondag 1 mei 2005 om 14:21:34.
Hoi allemaal,....

Ik had ook last van de reeds bekende HTTP 500 foutmelding.

Na een paar uurtjes browsen en rommelen, ben ik op hewt volgende gekomen:

- Start=> Configuratiescherm=> systeembeheer=> Component Services.

Dan opent zich een nieuwe window. Hier kiezen voor:

- Component Services=> Computers=> Deze Computer=> DCOM Configuratie=> IIS admin Service.

- Hier de eigenschappen van kiezen en naar het tabje "beveiliging" gaan.

De "machtigingen voor starten en activeren" op aanpassen zetten en kiezen voor "bewerken".

Hier het toevoegen "iedereen" account met de alle vinkjes aanzetten.

Nu moet hij het doen,...;)
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 3 mei 2005 om 19:39:19.

Dixit

[i][small]Gast (op

Hier het toevoegen "iedereen" account met de alle vinkjes aanzetten.

Nu moet hij het doen,...;)
Juist!

Bij mij was de standaard gebruiker niet toegevoegd aan dit lijstje, dit gedaan en alle rechten gegeven. Werkt perfect!

Bedankt iedereen voor de info!